dijous, 14 de febrer del 2008

Montgó, Marina Alta i el dia dels morts.



Ací teniu una altra imatge del Montgó, però ara des de baix. Si us fixeu en el mapa de la Marina Alta que teniu més avall, trobareu "la muntanya màgica" entre Dénia i Xàbia. En aquest espai físic se situa la història que ens conta Carme Miquel a La Mel i la fel. Però, on són els pobles de Caselles i Benisaina? Potser han desaparegut? O potser mai han existit?

Segons diuen, durant les nits més fosques del dia de difunts, al cim del Montgó es veuen estranyes llums que canvien de color. Una mica d'història i tradició sobre el dia de Tots Sants, és el que teniu tot seguit. Aquesta informació s'ha extret de festes.org.

Tots Sants i Dia dels Morts
La unió de dos móns
Diferents poblacions, 1 i 2 de novembre
"La festa de Tots Sants i el Dia dels Morts han conservat en el seu costumari tota una sèrie de celebracions, elements i ritus que provenen de sistemes de creences anteriors al cristianisme. Segons la tradició popular, aquestes dates són el moment de l'any en què s'interrelacionen els dos móns, el dels vius i el dels morts.
La diada de Tots Sants, l’1 de novembre, i la dels Difunts, el dia 2, són les dates en què molta gent recorda als seus familiars difunts. Es tracta d'un moment en què tradicionalment hom creu que s'interrelacionen els dos móns, el dels vius i els dels morts. L'1 de novembre, els vius visten als morts i el 2 de novembre a l'inrevés, els morts visiten als vius. Moltes de les cultures, religions i pobles que habiten el planeta Terra -malgrat algunes sonades excepcions (ortodoxos cristians, jueus i musulmans)- tenen un dia de festa dedicat a record dels familiars avantpassats morts. Aquesta jornada es desenvolupa amb celebracions ritus que presenten una gran riquesa i diversitat de matisos.

Espere les vostres aportacions!