dimarts, 1 d’abril del 2008

Més comentaris sobre la lectura...



A fi de comprendre millor la lectura i per gaudir de la visita que ens farà l'escriptora el proper dia 30 d'abril, us propose unes preguntes perquè hi reflexioneu:
1. Explica com es recupera el quadre de la Verge de la Llet que el pare Elies havia amagat només començar la història. Quin significat li donaries al quadre?
2. Comenta com ajuda Maria la Moteta a la seua filla en saber que ha quedat embarassada. Per què ho devia fer?
3. Comenta el paper de Vicent el Llarg i de la lliga Anticaciquista en la història.
4. Qui són els pobres de solemnitat? Quin paper hi juguen? Com són tractats?
5. Explica en què consisteix la persecució de Gràcia la Llet i com s'aconsegueix d'aturar.
6. Descriu el personatge de Pere Montant. Explica què li passa en tornar al poble per primera vegada i què decideix fer després.
7. Comenta, a grans trets, com fou la vida de Caterina Garcia i Concepció Riera. Quina relació s'estableix entre elles i la tia Anna Maria?
8. Descriu l'evolució sentimental del personatge de Gràcia la Llet al llarg de la novel·la.
9. Explica com acaba la història. Com creus que degué ser la vida de Gràcia i la seua família des d'aleshores? I la relació entre ella i Pere Montant?
10. Interpreta el perquè del títol de la novel·la.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Oreto! Sóc Vanessa m'agradaria contestar-te a alguna de les preguntes que planteges en el teu blog:

1.- El quadre de la "Verge de la Llet" és recuperat pels POBRES DE SOLEMNITAT quan enfurits pel tracte que estava rebent la seua amiga Gracia, s'endinsen en l'església fent revolada i queixant-se per la injustícia davant l'atenta mirada del pare Elies, que per por es refugiava en el confessionari per a no ser vist. En aqueixos moments els pobres van entrar on el pare Elies havia guardat el quadre i ho van traure d'allí ensenyant-lo al seu pas.

El quadre és la representació pura del significat del llibre i del "miracle" de la llet de Gràcia, amb el qual també va ser beneïda per dues Coloms la seua mare Maria al naixement de Gràcia. El fet que el pare Elies ho rebutjara en el seu moment s'assembla al rebuig que mostrava també cap a Gràcia i María durant tota la novel·la.


6.- Pere Montant era el fill d'Adolf Montant i Caterina Garcia. Aquest personatge ha tingut una gran evolució al llarg de la novel·la. Des de menut, Pere va ser un xiquet reservat i atordit pel poc afecte que rebia de la seua família. Quan va tornar al poble després dels seus estudis aquest xiquet s'havia convertit en un xic responsable, bé educat i amb una aparente seguritat; però quan s'adóna de l'estafa que li havia fet la seua família (sobretot el seu oncle Lluis) Pere va quedar sorprès pel que havia passat i tot el que havia perdut. Desprès va anar a veure a la tia Anna María i s'adóna que el seu veritable ofici va ser el de metge. A partir de d´açi i des de el seu retorn, Pere és va convertir en un home fet i dret amb les idees molt clares, dedicat a ajudar als altres en el seu ofici i conscient que els diners no és ho mes important en la vida. A més Pere va demostrar ser un home afectuós i agradable sobretot al costat de Gràcia.


8.- Gràcia era una jove alegre, somniadora, idealista.. això va fer que prompte s'enamorara fortament d'un xic volantiner que va anar al poble. El seu primer amor va ser pasional, ardent.. però sobretot trist ja que Klovic va a haver d'anar-se i Gràcia va a madurar de cop al quedar-se embarassada d'ell. Durant molt de temps Gràcia va estar enamorada d'ell desitjosa que algun dia tornara, però a poc a poc la seua imatge va desapareixer i va confondre-la amb la d'altre xic anomenat PereJoan, pel qual se sentia atraida però no va tenir altre sentiment que l'afectara fins que va saber del seu rebuig. Finalment el cor de Gràcia va bategar pel metge Pere Montant amb el qual va a mantenir una relació molt especial i va trobar l´estabilitat.

Per ara aixó es tot!! petons!!
VAnEsSa =)

ORETO ha dit...

Gràcies, Vanessa, pels comentaris, molt encertats d'altra banda. Es nota que has treballat. Una abraçada.

Anònim ha dit...

Hollaa Oreto!
SOc Edna se me havia pasat comentarte les teues preguntes asique vaig a contestar algunes que no ha contestat Vanessa!

2. Maria la Moteta cuan la seua filla li diu que esta embarasada esta es fa passar como a que es ella la que esta embarasada i que te la barriga y toto y després cuan el fill va naixer ella a tot el mon li deia que era el seu fill i tot per a no destrourer la imatge de la seua filla.

4. Els pobres de solemnitat son uns habitants que segons l´estació del any viven en un lloc o en altre, durant l´ivern a Xaloc en les coves i durant la primavera s´acosten a la zona de Benisaina a pedir limosnes a la gent de les carrers.Estan guiats per un guia que sempre va igual vestit però cada vegada que tornen esta mes anciá. Es dediquen tambè a ir per les cases pedint diners i comida,i cuan ningù lis dona res es poses a destroçar tot el que pillen per el camì. SOn tractas molt malamente ia que les humilien delant de tot el poble i ningù dona res. Gracia lis ofereiz companatje i algunes cosetes y per això els veins li deien que ella tenia la culpa dels desfets que els pobres feien.



Oreto pero hui basta ia perque sino no anem a deixarles ninguna pregunta als nostres companys asique que pases molt bona tarde i io men vaig a la academia de angles.

Molts petons!


Edna^^